Hybride applicaties:

wanneer webapps en native applicaties net niet alles bieden wat nodig is.

Met de mogelijke uitdagingen of beperkingen van webapps en native applicaties, lijkt de hybride toepassing soms het perfecte antwoord. Dit soort applicaties combineert immers, wanneer goed ontwikkeld, het beste van beide werelden en integreert dit tot één naadloos geheel. Uiterlijk is de hybride app niet verschillend van de native variant en wordt deze eveneens uit de platform specifieke store gedownload. Onderliggend opent de hybride toepassing echter een webbrowser, zij het dan zonder navigatiebalk, en gedraagt zij zich als een webapp. De perfecte oplossing, zo lijkt. Toch zijn er enkele belangrijke bedenkingen.


Een kort overzicht van de belangrijkste pro’s en contra’s:

Voordelen van hybride applicaties

 

Uitdagingen bij hybride applicaties

Breed scala aan gebruiksmogelijkheden: net zoals de native app, laat ook de hybride toe om de uitgebreide mogelijkheden van het toestel waarop de toepassing werd geïnstalleerd, te gebruiken.

Een combinatie van meerdere omgevingen: bij de ontwikkeling van een hybride app dient niet alleen platform specifieke code te worden geschreven, maar moet hierin ook de browser based ontwikkeling te worden geïntegreerd. Dit maakt de toepassing complexer te onderhouden, wat op termijn tot een hogere kostprijs kan leiden.

Sterke distributiekanalen: de hybride app combineert het gebruiksgemak van een browser based applicatie, met de kracht van de platform specifieke distributiekanalen.

Verstrengde publicatievereisten: waar zowel de Playstore als de iTunes store al streng zijn voor native apps, kan het hybride karakter van een app extra reden zijn om geen publicatie via deze platformen toe te staan. Dit vereist dus extra aandacht bij de ontwikkeling van de toepassing.

Flexibiliteit in aanpassingen en onderhoud: doordat de onderliggende applicatie browser based is, is het updaten en wijzigen van functionaliteit en inhoud vergelijkbaar met deze van een gewone webapp. Dit betekent dat de release van elke wijziging aan dit gedeelte van de toepassing perfect kan worden gepland.

 

Net zoals bij webapps en native applicaties, dient dus ook de keuze voor een hybride applicatie weloverwogen te worden gemaakt.

Wenst u beroep te doen op een partner met jarenlange ervaring in het ontwikkelen van apps voor elk type platform en dit zowel voor zakelijk, als particulier gebruik? Dan is Skylight de aangewezen partij om samen met u op zoek te gaan naar de juiste platformen voor uw applicatie. Aarzel dus niet en contacteer ons vandaag nog voor deskundig advies en de ontwikkeling van een topapplicatie.